Kaizen opdat NS ook vandaag had kunnen sporen

Vaak en graag reis ik met de trein, naar alle tevredenheid. De NS draag ik ’n warm hart toe. Zeker daar mijn voorouders in de 19e en begin 20e eeuw bij de spoorwegen werken als machinisten & conducteurs. En helemaal daar ik, slechts kort dat wel, bij NS Stations heb mogen werken.

Aldus verdedig ik de NS tegen klagende aanvallen door verstokte automobilisten die hun slechte ervaring baseren op enkele ritjes, waarvan er wellicht 1 minder goed ging.

Alleen vandaag baal ik! Om half 10 moet ik bij Achmea ’n lean training geven over Kaizen’s en proces optimalisatie. Op tijd vertrokken was m’n planning om half 9 aan te komen. Helaas zijn de processen bij de NS niet geoptimaliseerd. Bij Amersfoort liet de NS mijn intercity eerst wachten om ’n vertraagde sprinter voorsprong te geven. Toen bedacht men ook te kunnen wachten op ’n vertraagde intercity naar Amsterdam/Schiphol. Tussen Amersfoort en Utrecht sukkelden we alsnog achter de sprinter aan. Tot zo ver de gegeven voorsprong.

Op Utrecht leek alles goed te komen, want aansluiting gehaald. Die aansluiting ging tussen Utrecht en Den Bosch echter ook achter ’n sprinter aan sukkelen. Toch lukte het om tijdig in Den Bosch te arriveren. De aansluitende sprinter naar Tilburg reed net binnen en zou 8u29 vertrekken. Dus niet. Dit artikel begin ik te tikken om 8u44 en inmiddels om 8u47 zijn we vertrokken. Geen verklaring, excuus of wat dies meer, gewoon 18 minuten later vertrekken. Ik kom straks in Tilburg binnen gerend om ’n training in proces optimalisatie te geven. Een belangrijk onderdeel van Lean en Kaizen is tijdigheid, voorspelbaarheid en transparantie met ’n duidelijke communicatie. Mag ik deze training alstublieft bij de NS geven? De workaround van nog eerder vertrekken is niet effectief of efficiënt, ik verspil daar teveel tijd mee, dus geen oplossing.

Ik draag de NS dus ’n warm hart toe en als goede vriend ben ik eerlijk en kritisch: doe wat aan echte verbeteringen NS, nieuw materieel, spoor en techniek is niet alleen de oplossing. Dat is windowdressing, verbeter je processen, je operationeel management en de houding & gedrag van je medewerkers. Denk vanuit je klanten en klantwaarde, je medewerkerswaarde en niet alleen vanuit je financiëlewaarde! Dan komt het best goed.