Vaarwel whatsapp op naar Signal

Vandaag aan familie, vrienden en collega’s onderstaand bericht gestuurd. Omdat principes voor mij toch zwaarder tellen dat het gemak van een app als Whatsapp of de lol die je kon hebben met diensten als Instagram.


Ik wil jullie laten weten dat ik heb besloten om mijn Instagram-accounts op te zeggen en mijn WhatsApp-account binnenkort te verwijderen. Dit besluit komt voort uit de recente uitspraken en acties van Mark Zuckerberg, de CEO van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp.

Zuckerberg heeft aangekondigd terug te willen keren naar de “wortels van de vrijheid van meningsuiting” op platforms zoals Facebook en Instagram. Dit houdt onder andere in dat het bedrijf stopt met het gebruik van factcheckers en overstapt op een systeem waarbij gebruikers zelf berichten beoordelen. Daarnaast worden beperkingen op gevoelige onderwerpen, zoals immigratie en gender, opgeheven, en wordt politieke inhoud weer prominenter weergegeven.

Hoewel vrijheid van meningsuiting essentieel is, maak ik me zorgen over de mogelijke gevolgen van deze beleidswijzigingen. Het beëindigen van samenwerking met factcheckers en het versoepelen van moderatie kunnen leiden tot een toename van desinformatie, haatzaaien en discriminatie op deze platforms. Dit kan een onveilige omgeving creëren voor kwetsbare groepen, waaronder de LHBTQI+-gemeenschap.

Om deze redenen heb ik besloten om alleen nog gebruik te maken van veiligere en meer privacygerichte communicatieplatforms. Als jullie in contact met mij willen blijven, nodig ik jullie uit om over te stappen op Signal, een beveiligde berichtenapp die waarde hecht aan privacy en veiligheid. Sommigen van jullie zitten hier al op en heb ik wat groepen mee open staan. Zit je hier nog niet op, dan kan je me bereiken via de volgende link: https://signal.org/download/ (Mocht je willen chatten op Signal, stuur me een persoonlijk bericht voor de link)

Als vader van 2 dochters, en met familie en vrienden die zich trots tot de LHBTQI+ gemeenschap mogen rekenen, wil ik niet bijdragen aan platforms die vrouwonvriendelijkheid en discriminatie op basis van gender en geaardheid feitelijk actief promoten, Ik begrijp dat dit voor sommigen een aanpassing kan zijn, maar ik geloof dat het belangrijk is om bewust om te gaan met de platforms die we gebruiken en de waarden die zij vertegenwoordigen. Ik hoop op jullie begrip en kijk ernaar uit om onze gesprekken voort te zetten op een veiliger platform. En anders ben ik bereikbaar via e-mail en sms.

Eind januari ben ik van plan om mijn whatsapp account te verwijderen.

#Signal #Whatsapp Meta #SwitchDay #Februari

1 February National Switchday from Whatsapp to Signal

Dat het moeilijk gaat zijn om zonder Whatsapp te leven begrijp ik. Dat niet iedereen wil of kan overstappen dat snap ik ook. Het gemak van Whatsapp is enorm, ik kan wel vertellen dat Signal dezelfde functionaliteiten biedt, maar als het onbekende maakt onbemind. Whatsapp heeft ook nog eens enorm veel gebruikers. Het zal vast zijn dat al je familie, vrienden en collega’s er gebruik van maken. Dat maakt overstappen enorm lastig, hoe overtuig je ze om mee te gaan? Helemaal als je zelf nog twijfelt?

Wat ik ook veel terug krijg op mijn besluit, is dat men liever 1 app gebruikt om contact mee te houden. Als je je data al moet delen, dan bij voorkeur bij 1 partij. Daar kan ik tegenover stellen dat ik mijn data liever aan 1 non-profit stichting geef, de Signal Foundation, die geen winstoogmerk heeft en mijn data niet doorverkoopt voor grof geld aan adverteerders, zoals Meta doet door je meta data van Whatsapp te koppelen met je Facebook, Instagram en misschien wel Threads data. Allemaal rationele argumenten die naar mijn idee valide zijn. Desondanks blijft het lastig om over te stappen, het idee te hebben dat je jouw gegevens deelt met nog een partij, dat je contact met dierbaren verliest.

Toch hoop ik dat langzaamaan bij meerdere van jullie de ogen open gaan. Dat het niet zo langer kan dat enkele tech-bro’s zoals ze in de Engelse pers genoemd worden bepalen hoe wij communiceren. Dat ze toestaan dat bepaalde content (racistische, discriminerende en op zijn minst vrouwonvriendelijke maar eigenlijk vrouwenhatende content) prominenter in beeld verschijnt dan andere content. Dat het anders kan, via echte sociale media waarop alle content een eerlijke kans krijgt, niet gemanipuleerd door algoritmes die als doel hebben om je zolang mogelijk op het platform te houden, mede door je te laten opwinden of irriteren over wat je leest en zoveel mogelijk aan je te verdienen. Maar dat er systemen kunnen zijn die zorgen voor echte sociale interactie.

Nog 7 dagen zit ik op Whatsapp en dan is het klaar, zie jullie hopelijk eens aan de andere kant, of op 1 van de sociale platformen waarop ik zit: LinkedIn, BlueSky of Mastodon.

Groet

Erik


Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van LuxZen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder